Thessaloniki Magazine

Unicef : Οι καλύτερες χώρες για να μεγαλώσει κανείς τα παιδιά του

 

Για όσους επιθυμούν να μετεγκατασταθούν, η κατάταξη των χωρών που μπορούν να προσφέρουν αυτά που αναζητούν, είναι διαφορετική όταν υπάρχουν παιδιά. Εκτός από παράγοντες που πρέπει να σταθμιστούν όπως το μέσο εισόδημα ή η οικονομική σταθερότητα, πρέπει να ληφθεί υπόψη η υγεία και η ευτυχία των παιδιών, η ποιότητα της εκπαίδευσης, οι πολιτικές οικογενειακής άδειας, ακόμα και ποιες χώρες έχουν περισσότερο πράσινο χώρο και παιδικές χαρές.

Σε αυτούς τους παράγοντες εστιάζει η Unicef ​​στις «κάρτες αναφοράς» της για την ευημερία των παιδιών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατάταξή τους εξετάζει μόνο τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Αλλά τα ευρήματα βοηθούν να σχηματιστεί μια διορατική εικόνα του πώς είναι πραγματικά να μεγαλώνεις παιδιά σε χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ιαπωνία

Στην ανάλυση της Unicef ​​για την ευημερία των παιδιών το 2020, η Ιαπωνία κατατάσσεται στην πρώτη θέση για τη σωματική υγεία, η οποία εξετάζει την παιδική θνησιμότητα και την παχυσαρκία. Και στην πιο πρόσφατη έκθεση της Unicef ​​το 2022, η οποία εξέταζε συγκεκριμένα τα περιβάλλοντα στα οποία μεγαλώνουν τα παιδιά, κατατάσσεται στη δεύτερη θέση για τον «κόσμο γύρω από το παιδί» – μια κατηγορία που περιλαμβάνει πτυχές όπως ο αστικός χώρος πρασίνου και η ασφάλεια της κυκλοφορίας. Η Ιαπωνία έχει επίσης το χαμηλότερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας, χαμηλή παιδική θνησιμότητα και εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ρύπανσης του αέρα ή των υδάτων που επηρεάζουν τα παιδιά. Είναι επίσης μια από τις πιο ασφαλείς χώρες για οικογένειες, τα παιδιά πηγαίνουν μόνα τους στο σχολείο από την ηλικία των έξι περίπου ετών και παίρνουν το λεωφορείο ή το τρένο αν δεν είναι σε κοντινή απόσταση με τα πόδια.

Πέρα από τις κορυφαίες βαθμολογίες για την υγεία και την ασφάλεια, η Ιαπωνία διαθέτει επίσης ένα από τα κορυφαία εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο, καταλαμβάνοντας τη 12η θέση μεταξύ 76 χωρών και περιοχών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ στις οποίες βασίστηκε η Unicef ​​για τα δεδομένα της. Και παρέχει γενναιόδωρες γονικές άδειες μετ’ αποδοχών.

Εσθονία

Αν και η Εσθονία δεν βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης της Unicef, ​​συνολικά βαθμολογείται υψηλά για μια σειρά από σημαντικές πτυχές. Τα παιδιά εκτίθενται σε λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, λιγότερη ηχορύπανση και λιγότερα φυτοφάρμακα από ό,τι σχεδόν σε οποιαδήποτε άλλη πλούσια χώρα. Έχει περισσότερο αστικό χώρο πρασίνου από πολλά άλλα έθνη και τα παιδιά απολαμβάνουν τις εγκαταστάσεις αναψυχής της γειτονιάς τους, όπως παιδικές χαρές. Η Εσθονία έχει επίσης το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μωρών που γεννιούνται λιποβαρή από οποιαδήποτε άλλη πλούσια χώρα, που γενικά θεωρείται καλός δείκτης της ποιότητας της προγεννητικής φροντίδας.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα, ωστόσο, μπορεί να είναι το εκπαιδευτικό σύστημα της Εσθονίας: τα παιδιά έχουν καλύτερες δεξιότητες στα μαθηματικά, τις επιστήμες και τον αλφαβητισμό από οποιαδήποτε χώρα εκτός της Ασίας. Δίνεται έμφαση και στις ψηφιακές δεξιότητες. Ήδη στα νηπιαγωγεία, διδάσκεται η ρομποτική, υπάρχουν tablet και ούτω καθεξής, που χρησιμοποιούνται ως μέρος της μάθησης με βάση το παιχνίδι.

Έπειτα, υπάρχει η οικογενειακή άδεια: Η Εσθονία έχει μια από τις πιο γενναιόδωρες πολιτικές από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, με 100 ημέρες άδεια μητρότητας καθώς και 30 ημέρες άδεια πατρότητας ακολουθούμενες από 475 ημέρες γονική άδεια μετ’ αποδοχών, ή χρήση μερικής απασχόλησης – μέχρι το παιδί να είναι τριών. Για έως και 60 από αυτές τις ημέρες, και οι δύο γονείς μπορούν να μείνουν σπίτι ταυτόχρονα και να πληρωθούν και οι δύο. Κάθε γονέας λαμβάνει επίσης 10 εργάσιμες ημέρες ανά έτος γονικής άδειας μετ’ αποδοχών για κάθε παιδί κάτω των 14 ετών.

Ισπανία

Η Ισπανία κατέλαβε την υψηλότερη βαθμολογία στην κατάταξη της Unicef ​​για το περιβάλλον γύρω από τα παιδιά, με ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παιδικής νοσηρότητας λόγω της ρύπανσης του αέρα ή των υδάτων. Και παρά τις φτωχότερες συνολικές προσφορές σε κοινωνικές, εκπαιδευτικές και υγειονομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τη Unicef, τα παιδιά στην Ισπανία έχουν ιδιαίτερα υψηλή ευημερία: η χώρα βρίσκεται στην τρίτη θέση για την ψυχική ευημερία των παιδιών και στην τέταρτη για τις βασικές ακαδημαϊκές και κοινωνικές δεξιότητες. Συγκεκριμένα, είναι στο ίδιο επίπεδο με την Ολλανδία όσον αφορά το πόσα παιδιά λένε ότι κάνουν εύκολα φίλους (81%), ενώ το ποσοστό αυτοκτονιών των εφήβων είναι ένα από τα χαμηλότερα στις πλούσιες χώρες. Τόσο οι μητέρες όσο και οι πατέρες λαμβάνουν 16 εβδομάδες άδεια με το 100% του μισθού τους (οι ελεύθεροι επαγγελματίες δικαιούνται επίσης), μετά την οποία η μητέρα μπορεί να λάβει άδεια άνευ αποδοχών για έως και τρία χρόνια ή να μειώσει τις ώρες απασχόλησης.

Φινλανδία

Η Φινλανδία, η οποία έρχεται στην πέμπτη θέση στην αναφορά της Unicef, έχει ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία στην ποιότητα του αέρα, τα σχολεία, τους κινδύνους κυκλοφορίας και τον χώρο πρασίνου. Είναι μία από τις χώρες με τις κορυφαίες επιδόσεις στον κόσμο όσον αφορά τον γραμματισμό και τις μαθηματικές δεξιότητες των παιδιών και οι γονείς είναι ιδιαίτερα πιθανό να σκέφτονται ιδιαίτερα τη σχέση τους με το προσωπικό των παιδιών τους στο σχολείο. Το ποσοστό θνησιμότητας παιδιών ηλικίας 5-14 ετών είναι ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο. Και η χώρα προσφέρει γενναιόδωρη γονική άδεια, συμπεριλαμβανομένων οκτώ εβδομάδων άδεια μητρότητας μετ’ αποδοχών, επιπλέον 14 μήνες γονική άδεια μετ’ αποδοχών που θα κατανεμηθεί μεταξύ των γονέων και πρόσθετη άδεια παιδικής μέριμνας που μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι το παιδί να γίνει τριών ετών. Αυτό που είναι διαφορετικό με το Ελσίνκι, ή τη Φινλανδία, είναι ότι τα πάρκα είναι στην πραγματικότητα πολύ ακατέργαστα, πολύ φυσικά. Είναι σαν ένα φυσικό δάσος που μπαίνει ακριβώς στο κέντρο της πόλης.

Ολλανδία

Στην κορυφή της συνολικής λίστας της Unicef ​​για την ευημερία των παιδιών βρίσκεται η Ολλανδία, η οποία τα πάει ιδιαίτερα καλά όσον αφορά την ψυχική υγεία των παιδιών (είναι την πρώτη θέση) και τις δεξιότητες (όπου κατατάσσεται τρίτη). Εννέα στους δέκα δεκαπεντάχρονους λένε ότι έχουν υψηλή ικανοποίηση από τη ζωή, το υψηλότερο ποσοστό από όλες τις χώρες που εξέτασε η Unicef, και οκτώ στους δέκα λένε ότι κάνουν εύκολα φίλους.

Εάν οι ολλανδικές οικογένειες και τα παιδιά είναι ευτυχισμένα, αυτό οφείλεται επίσης σε δομικούς παράγοντες. Δεν μπορείς να έχεις ολλανδική ανατροφή χωρίς το ολλανδικό σύστημα πρόνοιας. Και η Ολλανδία προσφέρει πραγματικά στους γονείς πολλή υποστήριξη. Η πολιτική της οικογενειακής άδειας είναι ένα παράδειγμα. Περιλαμβάνει τουλάχιστον 16 εβδομάδες υποχρεωτικής, πλήρως αμειβόμενης άδειας μητρότητας και έως και έξι εβδομάδων άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών, συν γονική άδεια άνευ αποδοχών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι το παιδί να γίνει οκτώ ετών και είναι διαθέσιμη σε οποιονδήποτε ζει και εργάζεται νόμιμα στο Ολλανδία.