Πέρα από το γεγονός πως οι άνθρωποι πλέον ζουν περισσότερο, οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως και η ποιότητα της ζωής τους βελτιώνεται, καθώς αλλάζουν τα δεδομένα για τα όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα για την τρίτη ηλικία.
Οι σύγχρονες έρευνες δείχνουν πως η καμπύλη της ευτυχίας στη ζωή ενός ανθρώπου έχει σχήμα U. Δηλαδή, είμαστε ευτυχισμένοι στα παιδικά και νεανικά χρόνια, όμως στη μέση ηλικία, το άγχος, οι οικογενειακές, οικονομικές, κοινωνικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις μειώνουν την ευτυχία, η οποία, ως εκ θαύματος ανακάμπτει ξανά στη ζωή ενός ατόμου μετά τα 60 έτη και διαρκώς αυξάνεται καθώς το άτομο φτάνει στην τρίτη ηλικία.
Έχοντας κανείς λιγότερες ευθύνες και οικονομικές ανησυχίες αλλά και περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό του, αισθάνεται μία ψυχική ικανοποίηση που δεν είχε νιώσει ποτέ άλλοτε. Υπάρχει όμως και μία άλλη εξήγηση: όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν, μπορεί να γίνονται ικανότεροι στο να θέτουν υπό έλεγχο τα αρνητικά τους συναισθήματα.
Πώς μπορούμε όμως να θωρακίσουμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία αλλά και να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες για μια πραγματικά καλή ποιότητα ζωής;
Αυτοπεποίθηση λόγω εμπειρίας
Μεγαλώνοντας, αφήνουμε πίσω μας την έντονη αυτοκριτική και γινόμαστε πιο ανοιχτοί στο να δοκιμάσουμε νέα πράγματα, όσο κι αν αυτό φαίνεται παράδοξο. Το άγχος της κοινωνικής κριτικής (‘τι θα πουν οι άλλοι’) υποχωρεί, για να δώσει τη θέση του στη διάθεση να απολαύσουμε τη στιγμή ή να μάθουμε κάτι καινούριο αδιαφορώντας αν θα είμαστε πραγματικά καλοί σ’ αυτό.
Η σωματική άσκηση ενισχύει τη μακροζωία και συντελεί στην υγιή γήρανση, καθώς συμβάλει στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθάει στη μείωση του κινδύνου της παχυσαρκίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη. Επιπλέον, δρα ως ασπίδα ενάντια στην οστεοπόρωση και βελτιώνει το μυοσκελετικό μας σύστημα. Έτσι, ακόμα και ένας ασκούμενος προχωρημένης ηλικίας νιώθει ότι είναι δραστήριος, μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί και να αποφύγει μελλοντικούς τραυματισμούς.
Δημιουργικότητα, διάθεση, δράση
Παρά τη μελαγχολία που προκαλεί αρχικά η απώλεια του εργασιακού καθήκοντος μετά τη συνταξιοδότηση, η ποιότητα ζωής ενός ηλικιωμένου μπορεί να είναι άριστη, ακριβώς επειδή πλέον υπάρχει ο ελεύθερος χρόνος για ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες. Τώρα παρουσιάζεται η ευκαιρία για χόμπι, μακρινά ταξίδια και δράσεις εθελοντισμού. Το υψηλό επίπεδο δραστηριότητας σε ομαδικό πλαίσιο έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση, καλύτερη λειτουργικότητα και αίσθηση χρησιμότητας στην κοινωνία, ενώ οι πιο μοναχικές δραστηριότητες, όπως το διάβασμα, συμβάλλουν στην ψυχική ηρεμία μας και την καταπολέμηση του άγχους.