Γράφει η Αλεξάνδρα Πλιάτσιου
Συντάκτρια της ομάδας citycampus.gr
Η ολοένα και αυξανόμενη τεχνολογική εποχή αλλά και η σημερινή κατάσταση του covid, θέλοντας και μη, μας έχει εντάξει στους κόλπους του διαδικτύου. Τηλεκπαίδευση, τηλεργασία, διαδικτυακά meetings είναι κάποια από τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν από την αρχή της πανδημίας. Ωστόσο, εδώ και πολλά χρόνια, ίσως και από την εμφάνιση του διαδικτύου, η μέθοδος που κυριαρχεί για την ανταλλαγή υπηρεσιών και προϊόντων είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Στατιστικά στοιχεία για το ηλεκτρονικό εμπόριο:
• Το 60-80 % των καταναλωτών κάνει τις αγορές του online.
• Οι επιχειρήσεις έχουν αυξήσει τα κέρδη τους κατά 80% με την μέθοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου.
• Οι επιχειρήσεις που ήδη πουλούσαν online πριν την πανδημία, κατά την διάρκεια της είχαν την μικρότερη απώλεια.
• Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις τριπλασιάστηκαν το διάστημα μεταξύ 2012 – 2019.
• Οι θέσεις εργασίας στον τομέα αυτό διπλασιάστηκαν.
Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τις συνεχόμενες έρευνες, οι οποίες δείχνουν τους καταναλωτές να συνεχίζουν να αγοράζουν online στα επόμενα χρόνια σε μεγαλύτερο ποσοστό, είναι αναπόφευκτο οι επιχειρήσεις, αν θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές, να ενταχθούν ή και να βελτιώσουν ποιοτικά το ηλεκτρονικό τους κατάστημα.Ένα τέτοιο εγχείρημα, εκτός από κεφάλαιο, χρειάζεται και μια σωστή στρατηγική για ένα πετυχημένο τελικό αποτέλεσμα.
5+1 βήματα είναι η κατάλληλη αρχή
Αντίληψη. Ένας σωστός επαγγελματίας οφείλει όχι μόνο να γνωρίζει τις δυνατότητες του δικού του ηλεκτρονικού καταστήματος και το πελατολόγιο στο οποίο απευθύνεται (η λεγόμενη αυτογνωσία!), αλλά να γνωρίζει και το περιεχόμενο των ανταγωνιστών του. Συγκεκριμένα, πρέπει να αναρωτηθεί πως είναι το site τους, ποιο το περιεχόμενο και το κοινό που απευθύνονται και ποιες οι διαφορές με το δικό του.
Γνώση. Η γνώση είναι ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας. Ποια είναι τα προϊόντα σου, ποια τα χαρακτηριστικά τους και τα οφέλη τους; Εάν θέλεις να πετύχεις πρέπει να ερευνήσεις, να εργαστείς και να ενημερώνεσαι συνεχώς για τα νέα δεδομένα της αγοράς.
Επαναξιολόγηση - Αναβάθμιση. Σε ένα ολοένα και αυξανόμενο ηλεκτρονικό εμπόριο ο καθένας οφείλει να επαναξιολογεί καθημερινά τις υπηρεσίες που προσφέρει, τα προϊόντα και να επενδύει σε καλύτερες πλατφόρμες για το site του έτσι ώστε να εξασφαλίσει ένα σταθερό πελατολόγιο και να αυξήσει τη ζήτηση. Ο τρόπος διαφήμισης και αποστολής πρέπει να αναβαθμίζεται συνεχώς, ώστε να κρατά το ενδιαφέρον των πελατών αμείωτο.
Ανάπτυξη. Έχοντας φτάσει σε ένα καλό σημείο, είναι αναπόφευκτο να μην εντάξεις στην ομάδα σου και άλλα ικανά άτομα που θα είναι εξειδικευμένα στο τομέα τους. Πχ λογιστής, τεχνικός υπολογιστών, σχεδιαστής, digital marketing expert και βοηθοί αποστολών.
Προβολή. Όπως η γνώση έτσι και η προβολή είναι το κλειδί για να ξεχωρίσεις. Η εικόνα του προϊόντος σου πρέπει να είναι ιδανική και ξεχωριστή από άλλα. Αυτό τραβάει το ενδιαφέρον του κόσμου. Διαφήμισε τα προϊόντα σου σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και συνεργάσου με άτομα που ασκούν μεγάλη επιρροή στο κοινό (celebrities) καθώς θα βοηθήσει το κοινό να έρθει πιο κοντά με το προϊόν σου και να το επιλέξει .
Businnes Plan. Θέσε στόχους για την επιχείρηση σου και πόσο μακριά θέλεις να πάει. Μπορείς να δοκιμάσεις κάποια ανοίγματα, όπως να εντάξεις και άλλα προϊόντα και υπηρεσίες στο site σου. Επίσης, μπορείς να συνεργαστείς και με άλλες εταιρίες. Είναι επιλογή σου πόσο μακριά θέλεις να φτάσεις την επιχείρηση σου.