Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά, στο γραφείο του, είχε η Επιτροπή Κτηνοτροφίας της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, συντονιστής της οποίας είναι ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης. Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο Υφυπουργός, κ. Σίμος Κεδίκογλου και η Γ.Γ., κ. Χριστιάνα Καλογήρου.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ το βασικό θέμα της ήταν η ακρίβεια και το, κατά πολύ, αυξημένο κόστος παραγωγής που είναι δυσβάσταχτα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους ενώ ως αποτέλεσμα έχουν να πλήττεται πλέον άμεσα και το καταναλωτικό κοινό.
Τα μέλη της Επιτροπής πρότειναν στον κ. Γεωργαντά σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν έτσι ώστε ο κτηνοτροφικός τομέας της χώρας να ανταπεξέλθει στα προαναφερθέντα προβλήματα, τονίζοντας πως εάν αυτά υλοποιηθούν, το κόστος παραγωγής σταδιακά θα μειωθεί και οι τιμές των προϊόντων θα ακολουθήσουν.
Μάλιστα, ορισμένα από τα μέτρα που συζητήθηκαν αποτελούν πάγιες προτάσεις της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Αυτά ήταν η εξειδίκευση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής, η αύξηση της επιδότησης της μεταφοράς των ζωοτροφών στα νησιά, η επέκταση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου για τις ζωοτροφές και την μεταφορά καυσίμου στα νησιά, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αποφυγή των παράνομων ελληνοποιήσεων στις αγορές γάλακτος, κρέατος και Π.Ο.Π.
Από εκεί και πέρα, οι παραγωγοί ζήτησαν, μεταξύ άλλων, μείωση της τάξης του 6% στον Φ.Π.Α. σε είδη πρώτης ανάγκης όπως είναι τα κτηνοτροφικά προϊόντα, υπογραμμίζοντας ότι, για τους ίδιους, με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα, αλλά και διευκόλυνση και χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργαντάς άκουσε με προσοχή τις εισηγήσεις των μελών της Επιτροπής και δεσμεύθηκε πως τα περισσότερα από τα μέτρα που προτάθηκαν θα εφαρμοσθούν μέχρι το τέλος του 2022 και θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση τόσο των ίδιων των παραγωγών όσο και των καταναλωτών από την αποκλιμάκωση των τιμών.
Ανάμεσα στα μέτρα που, κατά τον κ. Γεωργαντά, θα υλοποιηθούν είναι το ότι θα δοθούν, το επόμενο διάστημα, 60 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της αιγοπροβατοτροφίας – όπως εκτιμάται σε όλη την χώρα θα επιδοτηθούν 8.600.000 αιγοπρόβατα. Παράλληλα, σημαντική ενίσχυση θα δοθεί και στην βοειοτροφία, στα χοιρινά και στα κοτόπουλα, ενώ η επιδότηση θα δοθεί με κλίμακες. Επίσης, ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε πως από τις 15/11 (και ως τις 25/11) οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για χορήγηση ενίσχυσης για αγορά λιπασμάτων, με το συνολικό ποσό που θα δοθεί να είναι ύψους 60 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε πως θα μεταβεί στην Νάξο στις 30 Νοεμβρίου για να εξετάσει εκ του σύνεγγυς το θέμα της προόδου των εργασιών στο φράγμα του Τσικαλαριού, όπως εξάλλου του είχε ζητηθεί στην συνάντηση που είχε τον περασμένο Αύγουστο με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, ενώ στη διάρκεια της παραμονής του στο νησί θα επισκεφθεί και την Ένωση.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και συντονιστής της Επιτροπής Κτηνοτροφίας της ΕΘ.Ε.Α.Σ., Δημήτρης Καπούνης, έκανε λόγο για εποικοδομητική συζήτηση με τον Γ. Γεωργαντά. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι έως τώρα η κτηνοτροφία «δεν έχει βοηθηθεί από την Πολιτεία και πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξει κάποια βοήθεια, γιατί ξέρουμε ότι τα βοοειδή σφάζονται και τα αιγοπρόβατα έχουν μειωθεί πάρα πολύ», ενώ πρόσθεσε πως «θα πρέπει να στηριχθεί και η νησιωτικότητα».