Το Ξυλόκαστρο είναι μία πανέμορφη κωμόπολη που αποτελεί πόλο έλξης για εκδρομές όλο τον χρόνο. Η περιοχή βρέχεται από τα καταγάλανα νερά του Κορινθιακού κόλπου και στέκει στους πρόποδες της Ζήρειας διαμορφώνοντας ένα ανάγλυφο αντιθέσεων. Πανέμορφα δάση, επιβλητικοί πύργοι, αριστοκρατικές βίλες, σημαντικές εκκλησίες, μητροπολιτικοί ναοί είναι μερικά από τα αξιοθέατα του τόπου.
Το Ξυλόκαστρο είναι μια από τις πιο κοσμοπολίτικες κωμοπόλεις στις βόρειες ακτές της Πελοποννήσου, στο νομό Κορινθίας, σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, περίπου 120 χλμ. Η περιοχή αναπτύσσεται παραλιακά του Κορινθιακού κόλπου, κάτω από το όρος Κυλλήνη (ή Ζήρεια όπως αποκαλείται αλλιώς). Συνδυάζει την αντίθεση του ορεινού τοπίου και της βαθυγάλανης θάλασσας με τον καλύτερο τρόπο και αποτελεί έναν υπέροχα προσβάσιμο προορισμό που αντανακλά τη φυσική ομορφιά της Πελοποννήσου.
Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα διατηρείται ψηλά στις ταξιδιωτικές προτιμήσεις Ελλήνων και ξένων τουριστών. Ήταν το αγαπημένο «πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας» του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη και πηγή έμπνευσης του μεγάλου ποιητή μας Άγγελου Σικελιανού. Σήμερα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Πελοποννήσου.
Το όνομά του προέρχεται από το ξύλινο κάστρο, στρατώνα που ανεγέρθηκε κατά την Φραγκοκρατία, περίπου το 1260. Από τον 18ο και ιδίως τον 19ο αιώνα, ακμάζει το εμπόριο της σταφίδας. Από τις αρχές του 20ου αιώνα αρχίζει η τουριστική άνοδος λόγω των μαγευτικών παραλιών, ιδίως του Πευκιά, αλλά και των ανθισμένων κήπων και των ωραίων κεραμοσκεπών σπιτιών. Το 1919 καθιερώθηκε επίσημα ως θερινή διαμονή ξένων. Πολλοί βασιλείς, πρωθυπουργοί και άνθρωποι του πολιτισμού το έχουν επισκεφθεί κατά καιρούς. Επίσης, εδώ έχουν γυριστεί κινηματογραφικές ταινίες όπως το «Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο» (1955) και «Τα Κόκκινα Φανάρια» (1963).
Ο παραλιακός δρόμος είναι το σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών. Όλα τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης συγκεντρώνονται εδώ. Το σήμα κατατεθέν όμως του Ξυλόκαστρου είναι το προστατευόμενο παραθαλάσσιο πευκοδάσος του Πευκιά, το οποίο απλώνεται κατά μήκος της παραλίας. Σε αυτό το πευκοδάσος, οι βοτανολόγοι έχουν καταγράψει περισσότερα από ογδόντα διαφορετικά είδη φυτών, ανάμεσα τους η μυρτιά, ο κέδρος αλμυρίκι, οι κέδροι, οι σχίνοι, τα πουρνάρια, τα θυμάρια και φυσικά, τα πεύκα.
Το Δάσος του Πευκιά
Στην ανατολική άκρη της πόλης του Ξυλοκάστρου και δίπλα στη θάλασσα εκτείνεται το σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής. Το φυσικό πευκοδάσος, ηλικίας άνω των 300 ετών, έχει μήκος περίπου 2.000 μέτρα και αποτελεί ανάσα πνοής για τους επισκέπτες. «Το πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας μας», όπως το χαρακτήριζε και ο Κώστας Καρυωτάκης, είναι πόλος έλξης για ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Είναι ένας ιδανικός τόπος για περπάτημα και τρέξιμο απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τις μυρωδιές από τα κάθε λογής λουλούδια και φυτά. Πέρα από τη σημαντικότατη οικολογική του σημασία, ο «Πευκιάς» διαθέτει επίσης σημαντική ιστορική αξία, καθώς σε αυτόν έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής. Χαρακτηριστικά, οι Άγγελος Σικελιανός και Εύα Πάλμερ έχτισαν τη «βίλα Σικελιανού», όπως τη γνωρίζουμε σήμερα στο τέρμα σχεδόν του Πευκιά, στη Συκιά, τόπου που παραθέριζε και ο Κωνσταντίνος Καρυωτάκης, στο σπίτι του παππού του.
Ο Πύργος Κιαμήλ Μπέη
Πολύ κοντά στο Πευκοδάσος, στο χωριό Συκιά, βρίσκεται ο γνωστός Πύργος Κιαμήλ Μπέη. Το κτίσμα υπάρχει από τις αρχές του 19ου αιώνα, είναι αρκετά παλιό, γραφικό, με σημαντική ιστορία και ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική. Στο εσωτερικό του υπάρχουν κλεισμένες πολεμίστρες, ενώ ένα μέρος του χρησίμευε για την αποθήκευση τροφών, σιτηρών, σταφίδας, ρυζιού, λαδιού κλπ.
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Βλασίου
Είναι αφιερωμένος στον πολιούχο του Ξυλόκαστρου και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης. Χτίστηκε το 1910 και κοσμείται από αυθεντικά έργα αγιογράφων. Θεμελιώθηκε πάνω στα υπολείμματα προγενέστερου ναΐσκου αφιερωμένου στον Βλάσιο, τον οποίον είχε χτίσει η επιφανής οικογένεια Νοταρά μετά την επιτυχημένη έκβαση της Επανάστασης του 1821. Ο ναός είναι μεγαλοπρεπής και θυμίζει τη Μητρόπολη Αθηνών. Εντυπωσιακά στοιχεία είναι ο ψηλός, οχτάπλευρος τρούλος, τα δύο επιβλητικά κωδωνοστάσια, αλλά και το μαρμάρινο τέμπλο που φιλοτέχνησε ο περίφημος γλύπτης Νικόλαος Περαντινός. Η εικόνα του Αγίου Βλασίου στο εσωτερικό έχει χρονολογηθεί στα 1879 και θεωρείται έργο του Αθανάσιου Σιγάλα.
Άγιος Γεράσιμος
Η εκκλησία του Αγίου Γερασίμου του Νοταρά στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης είναι επίσης μια εκκλησία-μνημείο με έντονες βυζαντινές επιρροές. Ο κυρίως ναός είναι ρυθμού μονόκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής και στο δεξί μέρος ένα άνοιγμα στον τοίχο φιλοξενεί τα οστά της οικογένειας Νοταρά.
Παναγία Κορφιώτισσα
Στα νότια του χωριού Καμάρι, σε υψόμετρο 730 περίπου μέτρων, βρίσκεται η Μονή της Παναγίας Κορφιώτισσας, που προσφέρει μαγευτική θέα προς το ατελείωτο γαλάζιο του Κορινθιακού κόλπου. Σύμφωνα με την ιστορία αρχικά, ήταν ένα μικρό εκκλησάκι και έπειτα, χτίστηκε το μοναστήρι πάνω στα αρχαία ερείπια του παλαιού κτίσματος. Η εικόνα της Παναγιάς της Κορφιώτισσας, που χρονολογείται από το 1816, είναι τοποθετημένη σε σκαλιστό εικονοστάσι, έργο του ξυλογράφου Ιωάννου Βασιλείου.
Παναγία Φανερωμένη
Η εκκλησία βρίσκεται στον προσφυγικό συνοικισμό του Ξυλόκαστρου και την αποκαλούν επίσης «κάστρο», καθώς με μια πρώτη ματιά μοιάζει πράγματι με πύργο. Πρόκειται για ένα μοναδικό κτίσμα που έχει κατασκευαστεί στα πρότυπα των παλαιοχριστιανικών βασιλικών. Ξεχωρίζουν ο βυζαντινός πύργος που ξεπερνά κατά πολύ σε ύψος την εκκλησία, αλλά και οι αρχαιοελληνικού τύπου κίονες στο εξωτερικό μέρος του ναού.
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ
Ζήρεια: ένα βουνό για όλο τον χρόνο
Η Ζήρεια ή Κυλλήνη είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου. Το ύψος φτάνει τα 2.380 μέτρα και αποτελείται από τη Μικρή και τη Μεγάλη Ζήρεια. Φυσικό σύνορό τους είναι η χαράδρα της Φλαμπουρίτσας, η οποία καταλήγει στο Ξυλόκαστρο και μαζί με τις κορυφές του όρους θεωρείται περιοχή προστατευόμενη από τη συνθήκη Natura 2000, καθώς χαρακτηρίζεται από πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Βόρεια της Μεγάλης Ζήρειας βρίσκεται οροπέδιο στο οποίο απαντώνται εποχικές λίμνες, με γνωστότερη τη Λίμνη του Δασίου, σε υψόμετρο 1.500 μ. Στη Ζήρεια βρίσκονται επίσης η τεχνητή λίμνη Δόξας ή Φενεού, καθώς και η γνωστή από την αρχαιότητα λίμνη της Στυμφαλίας. Υπάρχουν, ακόμη, αρκετά μοναστήρια, όπως η ιστορική μονή του Αγίου Βλασίου, η μονή του Αγίου Γεωργίου, καθώς και πολλά γραφικά ξωκλήσια. Διαθέτει όμορφες πεζοπορικές διαδρομές και δίκτυο δασικών δρόμων, ενώ στη δυτική πλευρά της κοιλάδας της Φλαμπουρίτσας εντοπίζεται το μεγαλοπρεπές σπήλαιο όπου κατά τη μυθολογία γεννήθηκε ο αγγελιοφόρος των θεών, Ερμής. Πανέμορφα τοπία, ιδανικά για περιπάτους, ορειβασία ή ακόμα και ιππασία μέσα στη φύση, ενώ τον χειμώνα λειτουργεί και το Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας, σε υψόµετρο 1600 µέτρων.
Λίμνη Δασίου
Η Λίμνη Δασίου είναι μια ορεινή εποχιακή λίμνη έκτασης 60 περίπου στρεμμάτων, που βρίσκεται στον ορεινό όγκο της Κυλλήνης στο νομό Κορινθίας, σε υψόμετρο 1.480 μέτρων. Συγκρατεί νερό τους περισσότερους μήνες του χρόνου (8-9 μήνες), αλλά ξεραίνεται το καλοκαίρι. Αποτελεί μια από τις λίγες φυσικές λίμνες της Πελοποννήσου και είναι μια από τις ελάχιστες της Ελλάδας σε αυτό το υψόμετρο. Μαζί με το δάσος που την περιβάλλει σχηματίζει ένα εξαιρετικής ομορφιάς αλπικό τοπίο, όπου τα χρώματα εναλλάσσονται με τις εποχές.
Λίμνη Δόξα
Στα κρυστάλλινα και πανέμορφα νερά της τεχνητής αυτής λίμνης που περιτριγυρίζεται από έλατα και υπέροχα αγριολούλουδα, καθρεφτίζονται οι πανέμορφες κορυφές των Αροανίων και της Κυλλήνης, ενώ το μικρό εκκλησάκι στο κέντρο της λίμνης είναι το «Ποντικονήσι» της Κορινθίας. Η λίμνη αποτελεί ιδανικό τόπο για διαδρομές πεζοπορίας και διαδρομές με ποδήλατο βουνού, ενώ σε αυτήν κατοικούν πολλά σπάνια είδη του ζωικού βασιλείου και προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000. Στις πλαγιές της λίμνης βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Η θέα από το μπαλκόνι της Μονής είναι επιβλητική προσφέροντας στα μάτια του επισκέπτη άγρια και παρθένα ομορφιά.
Το φαράγγι της Φόνισσας
Ανάμεσα στο χωριό Καμάρι και Λουτρό, κοντά στο Ξυλόκαστρο, εκβάλλει ο χείμαρρος Φόνισσα με το γνωστό φαράγγι. Το φαράγγι συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών ορειβατών, αφού ο βαθμός δυσκολίας για τη διάσχισή του είναι μεγάλος. Η κατάβαση του φαραγγιού ξεκινά από το χωριό Κορφιώτισσα.
ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ στη Ζάχολη
Ευρωστίνη ή Ζάχολη, μία άγνωστη γωνιά της Κορινθίας, σε υψόμετρο 700 μέτρων και πολύ κοντά στο Ξυλόκαστρο, που εντυπωσιάζει. Ένα χωριό-έκπληξη με τρεχούμενα νερά, παραδοσιακές βρύσες, ξωκλήσια, πυκνά δάση και φυσικές λίμνες. Σημαντικό αξιοθέατο του οικισμού είναι ο ναός του Αγίου Γεωργίου ο οποίος κτίστηκε το 1811 και ξεχωρίζει για τον αρχιτεκτονικό του ρυθμό με τους 17 τρούλους και τις τρεις αγίες τράπεζες. Στη Ζάχολη συναντούμε και ένα από τα πιο μοναδικά βυζαντινά μνημεία της περιοχής, την Παναγία Καταφυγιώτισσα, που ‘κρέμεται’ στα βράχια του βουνού, σε βάθος 40 μέτρων. Ο ναός ξεκίνησε να χτίζεται το 1782, λαξεύοντας τα βράχια, ώστε να προσφέρει προστασία και τόπο προσευχής σε όσους αναζητούσαν καταφύγιο από τους Τούρκους κατακτητές. Ένα ακόμη αξιοθέατο του χωριού είναι το Ρέμα των Μύλων. Ένας ειδυλλιακός χώρος γεμάτος τρεχούμενα νερά, λιμνούλες γεμάτες πέστροφες, ξύλινα γεφύρια, πάπιες και ένα πανέμορφο εκκλησάκι.
Τρίκαλα Κορινθίας
Είναι φωλιασμένα στις πλαγιές της Ζήρειας σε υψόμετρο 1100μ. και αποτελούνται από τρεις συνοικίες, τα Κάτω, τα Μεσαία και τα Άνω Τρίκαλα. Το περιβάλλον, οι δροσερές πηγές, τα έλατα, τα υπεραιωνόβια πλατάνια, τα τρεχούμενα νερά και το υπέροχο φαγητό σε συνδυασμό με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, εντυπωσιάζουν. Στα Κάτω Τρίκαλα βρίσκεται ο ναός του Αγίου Δημητρίου, του 1697, με εντυπωσιακές τοιχογραφίες, στα Μεσαία Τρίκαλα η Μονή της Παναγίας, χτισμένη γύρω στο 1700, από το μητροπολίτη Κορίνθου Γρηγόριο Νοταρά, ενώ στα Άνω Τρίκαλα σώζονται πολλά πετρόκτιστα αρχοντικά και εκκλησίες του 16ου-18ου αιώνα, όπως το αρχοντικό των Νοταράδων και ο περίφημος ναός του Αγίου Νικολάου με τις αξιόλογες τοιχογραφίες από το 10ο αιώνα.
Λίγο μετά τα Άνω Τρίκαλα βρίσκεται η ιστορική Μονή του Αγίου Βλασίου. Χτίστηκε περί τον 15ο αιώνα, όταν σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε σε κοντινή σπηλιά η θαυματουργή εικόνα του Αγίου. Η αυλή της Μονής είναι κατάφυτη από λουλούδια και δέντρα, ενώ η θέα στην κοιλάδα του Σύθα ποταμού και στα αντικρινά χωριά των Τρικάλων (Μάννα, Στύλια, Παναρίτι) είναι πραγματικά μαγευτική.
Από το Ξυλόκαστρο επισκεφτείτε επίσης:
- Την Κόρινθο
- Τα οινοποιεία της Νεμέας
- Το Ναύπλιο
- Την Αρχαία Κόρινθο
- Τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών
- Τη Διώρυγα της Κορίνθου
ΔΙΑΜΟΝΗ
Το παραθαλάσσιο Arion Hotel στο Ξυλόκαστρο προσφέρει υπέροχη, ποιοτική διαμονή, με άριστες υπηρεσίες και εύκολη πρόσβαση σε όλα τα αξιοθέατα.