Thessaloniki Magazine

Φθινοπωρινή απόδραση στη μαγευτική Λευκωσία

 

Λαμπερή και ζωντανή, με τη συνύπαρξη ευρωπαϊκού και ανατολίτικου αέρα να κυριαρχεί, η Λευκωσία συνδυάζει την εικόνα μιας ιστορικής πόλης και μιας σύγχρονης μητρόπολης και έχει τη δική της μοναδική ταυτότητα. Αποπνέει ιστορία και πολιτισμό, ενώ η γοητευτική παλιά πόλη, που περιβάλλεται από τα εντυπωσιακά ενετικά τείχη, προσφέρει αμέτρητες επιλογές για βόλτες, ψώνια και διασκέδαση και περιλαμβάνει μουσεία, γκαλερί τέχνης, θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία.

 

Βόλτες στην πόλη της Λευκωσίας

Η λαμπρή ιστορία και η γεωγραφική μοναδικότητα της Λευκωσίας την έχουν κάνει σταυροδρόμι για μερικούς από τους πιο σημαντικούς πολιτισμούς της ιστορίας. Το ιστορικό κέντρο της πόλης βρίσκεται μέσα στα μεγάλα ενετικά τείχη. Τα τείχη αποτελούν σήμα κατατεθέν της πόλης, με τους προμαχώνες και τις πύλες να αξιοποιούνται για να στεγάσουν σημαντικά κτίρια. Επισκεφθείτε την Πύλη της Αμμοχώστου, που αρχικά ήταν γνωστή ως Πόρτα Τζουλιάνα προς τιμήν του Giulio Savorgnano, του μηχανικού που σχεδίασε και έχτισε τα ενετικά τείχη στον 16ο αιώνα και την Πύλη της Πάφου. Θαυμάστε δείγματα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, όπως το νεοκλασικό κτίριο του παλιού Δημαρχείου, το Αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου του 18ου αιώνα, που σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο, τη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη με την πλούσια συλλογή της, το Τέμενος Ομεριέ, απέναντι από το ιστορικό ομώνυμο Χαμάμ, ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, του 14ου αιώνα, που ήταν η εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία.

Επισκεφτείτε, επίσης, τα αξιόλογα μουσεία, όπως το Κυπριακό Μουσείο που αποτελεί το σημαντικότερο και μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του νησιού. Χαρτογραφεί την ανάπτυξη του πολιτισμού στην Κύπρο από τη Νεολιθική Εποχή έως και την Πρώιμη Βυζαντινή Περίοδο (7ος αιώνας μ.Χ.), με λαμπρά εκθέματα όπως το άγαλμα της Κνίδιας Αφροδίτης των Σόλων από τον 1ο αιώνα π.Χ. Επιπλέον, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο που προσφέρει ένα ταξίδι στην ιστορία και την ανάπτυξη της Λευκωσίας και το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή κοντά στην Πύλη Αμμοχώστου με περισσότερα από 3,000 αυθεντικά χαρακτικά έργα.

Στην εντός των τειχών πόλη βρίσκεται και η Λαϊκή Γειτονιά, ένα από τα πιο ιστορικά σημεία της Λευκωσίας. Αξίζει να περιηγηθείτε στα πλακόστρωτα δρομάκια της και να δείτε αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής αστικής αρχιτεκτονικής, εργαστήρια τέχνης, πολλά μαγαζιά, καφενεία και ταβερνάκια.

Μην παραλείψετε μια επίσκεψη και στις ιστορικές εκκλησίες εντός των τειχών, όπως ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη, όπου σώζεται το σύνολο των εσωτερικών τοιχογραφιών και η εκκλησία της Παναγίας της Χρυσαλινιώτισσας, ο παλαιότερος ορθόδοξος ναός (965-1191 μ.Χ.), στην οποία φυλάσσονται η εικόνα «Παναγία της Χρυσαλινιώτισσας» και η δίδυμη φορητή εικόνα «Παναγία Αγαπητική ή Ενωτική και Παναγία Μισητική ή Χωριστική», στην οποία εικονίζεται η Παναγία να κοιτάζει προς δύο κατευθύνσεις.

Στην άκρη των τειχών βρίσκεται η Πλατεία Ελευθερίας, ένα σημείο σύνδεσης της περιτειχισμένης πόλης με τις έξω περιοχές. Πρόκειται για ένα εμβληματικό και ιστορικό τοπόσημο της Κύπρου και ένα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής δημόσιο πάρκο που σχεδιάστηκε από το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects.

Στον πεζόδρομο Λήδρας και στα γύρω στενά, όπως στην Ονασαγόρου και στην οδό Πύθωνος με το μεγάλο γκράφιτι, χτυπά η ‘καρδιά’ του κέντρου. Στην οδό Λήδρας βρίσκεται, επίσης, το εμβληματικό Μουσείο-Παρατηρητήριο Λήδρα, που δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να δουν από τον τελευταίο του όροφο, χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια, μια πανοραμική θέα της πόλης.

Έξω από τα τείχη, μια άλλη εικόνα της Λευκωσίας, με τα μοντέρνα επιβλητικά γυάλινα κτίρια να εντυπωσιάζουν. Περπατήστε στη Λεωφόρο Μακαρίου και στην οδό Στασικράτους, όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα καταστήματα της πόλης, με κόσμο, κίνηση, καφέ και όμορφες βιτρίνες, αντανακλώντας την εντυπωσιακή εικόνα μιας σύγχρονης πρωτεύουσας.

Οι φθινοπωρινοί μήνες στη Λευκωσία χαρακτηρίζονται από ευχάριστα ζεστές μέρες και δροσερές βραδιές. Ο καιρός είναι ιδανικός για να χαρείτε το ταξίδι σας, να απολαύσετε το γεύμα σας σε εξωτερικούς χώρους, να κάνετε ηλιοθεραπεία ή ακόμη και κολύμπι, να εξερευνήσετε την ύπαιθρο και τα χωριά και να δοκιμάσετε ποικίλες δραστηριότητες στη φύση.

 

Φθινοπωρινές εξορμήσεις στα χωριά της ορεινής Λευκωσίας

Απολαύστε διαδρομές στη φύση και την παράδοση εξερευνώντας την περιοχή της ορεινής Λευκωσίας. Στους πρόποδες του όρους Τρόοδος, κοντά στην πόλη, μέσα σε υπέροχο φυσικό περιβάλλον, φωλιάζουν μικρά πανέμορφα γραφικά χωριά που μεταφέρουν τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή και χαρίζουν αξέχαστες εμπειρίες. Μαγευτικά τοπία φυσικού κάλλους, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ιστορικά μνημεία, παλαιές εκκλησίες και σημαντικά προσκυνήματα, εκλεκτές γεύσεις και τοπικά προϊόντα, δραστηριότητες στη φύση και ένα ζεστό καλωσόρισμα γνήσιας φιλοξενίας συμπληρώνουν ένα μοναδικό ταξίδι στη γύρω περιοχή της Λευκωσίας.

Φαρμακάς: Βρίσκεται 40 χλμ. νοτιοδυτικά της Λευκωσίας, στις βουνοπλαγιές της οροσειράς του Τροόδους, σε υψόμετρο 950μ. Ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό, στο κέντρο του οποίου στέκει η πετρόκτιστη εκκλησία της Αγίας Ειρήνης του 1888. Ο Φαρμακάς είναι γνωστός για την αυθεντική αγροτική του ζωή και ξεχωρίζει για τις τοπικές οικοτεχνίες που φιλοξενεί, καθώς η σχέση της περιοχής με την παράδοση και τα τοπικά προϊόντα δημιουργεί έναν προορισμό που γοητεύει κάθε επισκέπτη. Εδώ μπορεί κανείς να βρει παραδοσιακά γλυκά, μαρμελάδες από φρούτα της περιοχής, παραδοσιακά αλλαντικά και ποικιλία τυροκομικών προϊόντων. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα τοπικά οινοποιεία, τα οποία παράγουν κρασιά υψηλής ποιότητας, που μπορεί να γευτεί κανείς στις τοπικές οινογνωσίες.

Καμπί: Κοντά στον Φαρμακά βρίσκεται το Καμπί, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, με θέα τα βουνά. Εδώ, μπορείτε να απολαύσετε κυπριακούς μεζέδες, αλλά και να χαρείτε τη φύση ακολουθώντας το γραφικό μονοπάτι μέσα σε ένα μαγευτικό δάσος, όπου θα συναντήσετε και ένα εντυπωσιακό ξύλινο δεντρόσπιτο, με χώρο αναψυχής.

Καλό Χωριό Ορεινής: Βρίσκεται 30 χλμ. από τη Λευκωσία, στους πρόποδες του δάσους Αδελφοί. Ένα όμορφο και οργανωμένο χωριό, με αρκετές εκκλησίες, όπως τον παλαιό ναό του Αγίου Γεωργίου του 17ου αιώνα.

 

Μονή Μαχαιρά και γύρω χωριά

Μέσα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, βρίσκεται και η ξακουστή Μονή Μαχαιρά του 12ου αιώνα. Είναι μια από τις λίγες Σταυροπηγιακές Μονές της Εκκλησίας της Κύπρου και εδώ φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας, που σύμφωνα με την παράδοση αγιογραφήθηκε από τον Απόστολο Λουκά. Την επίσκεψή σας στη Μονή αξίζει να τη συνδυάσετε με μια περιήγηση στα γύρω χωριά.

Το Φικάρδου είναι ένας οικισμός που έχει ανακηρυχθεί «Αρχαίο Μνημείο» από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και αποτελεί ζωντανό μουσείο με παραδοσιακή αρχιτεκτονική του 18ου αιώνα, διατηρώντας αναλλοίωτη την ατμόσφαιρα της εποχής. Προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη, με στενά δρομάκια και πέτρινα σπίτια και εργαστήρια λαϊκής τέχνης, ενώ ένα παραδοσιακό κυπριακό καλωσόρισμα, σας περιμένει στο μικρό γραφικό καφενείο.

Κοντά βρίσκεται το γραφικό χωριό Γούρρι με υπέροχη θέα και φυσική ομορφιά, λαϊκή αρχιτεκτονική και πλακόστρωτα δρομάκια, πλούσια ιστορική κληρονομιά, με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, καθώς και χειροποίητα γλυκά και γραφικά ταβερνάκια. Το χωριό φημίζεται για τη ζεστή φιλοξενία, την παραδοσιακή τοπική κουζίνα, τον θρησκευτικό τουρισμό και τα μονοπάτια πεζοπορίας.

 

Φαράγγια, πετρώματα και μονοπάτια της φύσης

Τα ορεινά χωριά της περιοχής, όπως ο Φαρμακάς ή το Καλό Χωριό Ορεινής, φιλοξενούν μονοπάτια μοναδικού φυσικού κάλλους, όπως το Μονοπάτι της Φύσης «Πικρόβρυση της Μερίκας», που προσφέρει πρόσβαση σε μοναδικά φαράγγια και ηφαιστειακά πετρώματα γεωλογικού ενδιαφέροντος. Η περιοχή αποτελεί γεωλογικό θησαυρό, με σπάνια πετρώματα που προσελκύουν επιστήμονες και φυσιολάτρες από όλο τον κόσμο. Ξεχωρίζει για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του και εκτός από την όμορφη ξύλινη πεζογέφυρα που διευκολύνει τους περιηγητές, υπάρχει και μία αρχαία γαλαρία μεταλλείου, καθώς κι εκδρομικός χώρος για ξεκούραση.

Επίσης, στα νότια της Λευκωσίας βρίσκεται το Φαράγγι της Κακκαρίστρας με σπουδαίο γεωλογικό ενδιαφέρον, καθώς τα αμέτρητα απολιθωμένα κοχύλια και όστρακα στα τοιχώματα του φαραγγιού και στο μονοπάτι περιγράφουν τα τελευταία στάδια ανάδυσης της Κύπρου από τη θάλασσα, πριν από σχεδόν δύο εκατομμύρια χρόνια, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Φωτογραφικός παράδεισος

Για τους λάτρεις της φωτογραφίας, η Λευκωσία και οι γύρω περιοχές της αποτελούν ένα φωτογραφικό παράδεισο. Οι άνθρωποι, ο πολιτισμός, τα κτίρια μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας, τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα ιστορικά μνημεία και οι παλαιές εκκλησίες, η απαράμιλλη φύση με τα δασωμένα μονοπάτια, οι γραφικοί οικισμοί και τα γαλήνια τοπία, προσφέρουν εντυπωσιακές εικόνες που αποτυπώνονται σε εξαιρετικές φωτογραφικές λήψεις.

 

Απολαύστε τα Φεστιβάλ του φθινοπώρου

Η «Λευκωσία το Φθινόπωρο» αναβιώνει με τη φεστιβαλική της περίοδο. Δεκάδες εκδηλώσεις σε ποικίλες θεματικές εμπλουτίζουν την πολιτιστική ζωή της πόλης. Φεστιβάλ μουσικής, θεάτρου, γαστρονομίας, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, εικαστικών τεχνών φιλοξενούνται σε ιστορικά σημεία της πόλης, ενώ πολλά από τα χωριά της επαρχίας οργανώνουν παραδοσιακές γιορτές με τοπικά προϊόντα. Όλα υπόσχονται διασκέδαση, μουσική, χορό και παραδοσιακά κυπριακά εδέσματα.

Μερικά από τα φεστιβάλ είναι το Septemberfest Nicosia Beer Fun Festival, το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας της Κύπρου που συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, το Flying Away Art and Music Festival με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών, το Cyprus Cocktail Festival ένα πρωτοποριακό φεστιβάλ για καταναλωτές και για bartender (Οκτώβριος, Δημοτικός Κήπος Λευκωσίας), το Cyprus Comic Con η μεγάλη γιορτή για την pop κουλτούρα, τα βιβλία κόμικ και τα βιντεοπαιχνίδια, το Φεστιβάλ Αντάμα, ένα παραδοσιακό γλέντι στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας και το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου που αναδεικνύει τη λογοτεχνία, την ποίηση και άλλες μορφές τέχνης.

Διοργανώνονται, επίσης, πολλά φεστιβάλ γαστρονομίας, όπου την τιμητική τους έχουν τα τοπικά προϊόντα της Κύπρου. Μεταξύ άλλων, αξίζει να επισκεφτείτε το Φεστιβάλ Γλυκών του Κουταλιού στο χωριό Κακοπετριά, το Φεστιβάλ Τσακιστής Ελιάς στο Τσέρι, το Φεστιβάλ Παράδοσης και Αυθεντικών Γεύσεων στην πλατεία της Γαλάτας, το μεγάλο διήμερο Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού στον Φαρμακά, το Παγκύπριο Φεστιβάλ Ελιάς και Παράδοσης στον Αναλυόντα, αλλά και τις παραδοσιακές γιορτές του παλουζέ, έδεσμα που φτιάχνεται από τα πρώτα σταφύλια του τρύγου, οι οποίες οργανώνονται σε αρκετά χωριά της Λευκωσίας.

 

Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα

Η Λευκωσία φημίζεται για τα σημαντικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα Ερευνητικά Κέντρα που φιλοξενεί. Με την επιστροφή των φοιτητών κάθε φθινόπωρο, η πόλη αναζωογονείται, με τα Πανεπιστήμια να προσφέρουν πλούσιο πολιτιστικό και επιστημονικό έργο, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός δυναμικού αστικού κέντρου γνώσης. Τα Πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τα ερευνητικά κέντρα προωθούν, δυναμικά και με μεγάλη επιτυχία, την καινοτομία και τη συνεργασία με διεθνείς φορείς.

 

Γαστρονομικό ταξίδι στις γεύσεις και την παράδοση

Η Κύπρος επηρεασμένη από τη γεωγραφική της θέση, ανάμεσα σε τρεις ηπείρους και τη μακρά ιστορία της, διαμόρφωσε στο πέρασμα του χρόνου ένα ιδιαίτερο μωσαϊκό γεύσεων, ώστε να χαρακτηρίζεται δικαίως ως  «Γαστρονομικό Σταυροδρόμι». Δοκιμάστε το κυπριακό τυρί, το περίφημο χαλούμι, τσακιστές πράσινες ελιές, σεφταλιές, κεφτέδες, αφέλια (μαριναρισμένο χοιρινό με κόλιανδρο) και καπνιστή, σούπα αβγολέμονη και τραχανά. Επίσης, κουπέπια (ντολμαδάκια), ταλατούρι (τζατζίκι δίχως σκόρδο, αλλά με δυόσμο), κολοκάσι, ταχίνι, χούμους και ταμπουλέ.

Από ποτά δοκιμάστε την ξακουστή κουμανταρία, γλυκό κρασί σαν λικέρ, το brandy sour, γνωστό ως το «εθνικό κοκτέιλ» της Κύπρου, με κονιάκ, λεμονάδα και σταγόνες αγκοστούρα και τη ζιβανία. Εξάλλου, η κυπριακή γη και οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί ευνοούν την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρασιών και αποσταγμάτων. Τέλος, πιείτε έναν κυπριακό καφέ σε ένα από τα καφενεία της πόλης, τα οποία οι ντόπιοι αποκαλούν είτε μπιστρό, είτε μπραντσάδικα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες για το ταξίδι σας στη Λευκωσία επισκεφτείτε: www.visitnicosia.com.cy

#visitnicosia