Ο όρος «πρεσβυακουσία» αναφέρεται στην απώλεια ακοής σχετιζόμενη με την ηλικία και απασχολεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Σύμφωνα με έρευνες του Διεθνές Ινστιτούτου Κώφωσης και άλλων Διαταραχών Επικοινωνίας (NIDCD), ένας στους τρεις ανθρώπους ηλικίας 65-74 και ένας στους δύο άνω των 75 χρονών έχουν απώλεια ακοής. Ωστόσο, μόνο το 20% των ατόμων που μπορούν να επωφεληθούν από την χρήση ακουστικών βοηθημάτων, αναζητούν βοήθεια.
Η επικοινωνιακή δυσχέρεια, απότοκος της βαρηκοΐας, δυσχεραίνει τη ζωή πολλών ηλικιωμένων ανθρώπων και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα για την ομαλή τους συμβίωση στο οικογενειακό και το κοινωνικό περιβάλλον. Συνήθως, ξεκινάει στην ηλικία των 50-60 ετών. Επιπλέον παράγοντες που επιταχύνουν την εμφάνιση της πρεσβυακουσίας είναι η χρόνια έκθεση σε θορύβους, η χρήση κάποιων φαρμάκων και ορισμένες παθήσεις. Εμφανίζεται, όμως, τόσο σταδιακά, που συχνά δε γίνεται καν αντιληπτή από τον ίδιο τον ηλικιωμένο (συνήθως ο περίγυρος είναι αυτός που εντοπίζει αυτή τη μεταβολή).
Πώς εκδηλώνεται
Με το πέρασμα των χρόνων σταδιακά εκφυλίζονται τα νεύρα της ακοής και τα κύτταρα του εσωτερικού αυτιού, κυρίως του κοχλία. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η ακοή και η διακριτική ικανότητα να ξεχωρίζετε τις υψηλές συχνότητες και τους διάφορους ήχους-λέξεις μεταξύ τους. Ακούτε, δηλαδή, τους άλλους που μιλάνε, αλλά δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε τι λένε, δε διακρίνετε σωστά τις λέξεις. Το αποτέλεσμα είναι να δυσκολεύεστε να παρακολουθήσετε μια συζήτηση, ειδικά όταν υπάρχει θόρυβος. Έτσι, βάζετε δυνατά την τηλεόραση και, συχνά, δεν ακούτε το τηλέφωνο ή το θυροτηλέφωνο. Αυτή η δυσκολία στην επικοινωνία με τους άλλους δημιουργεί προβλήματα σε κάποιους ηλικιωμένους: ντρέπονται, σταδιακά απομονώνονται και οδηγούνται σε μοναξιά, ακόμα και σε κατάθλιψη.
Ενδεικτικά συμπτώματα που καταδεικνύουν την ύπαρξη πρεσβυακουσίας είναι είναι όταν τα άτομα έχουν:
• Δυσκολία να κατανοήσουν τους συνομιλητές τους και τους ζητούν επανειλημμένα να επαναλάβουν αυτά που είπαν ή να μιλούν πιο δυνατά.
• Δυσκολία να παρακολουθήσουν τηλεόραση ή να ακούσουν ραδιόφωνο σε φυσιολογική ένταση.
• Δυσκολία να κατανοήσουν ομιλίες σε θορυβώδη περιβάλλοντα.
• Κούραση, ένταση και πονοκέφαλος που προκαλείται από τη δυσκολία να ακούσουν.
• Αποφυγή συζητήσεων και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
• Ύπαρξη βουητού στο ένα ή και στα δύο αυτιά.
Τι πρέπει να κάνετε εάν δεν ακούτε καλά;
Όταν καταλάβετε ότι δεν ακούτε καλά ή όταν σας το πουν οι οικείοι σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ωτορινολαρυγγολόγο. Αρχικά, ο γιατρός θα ελέγξει αν ο ακουστικός σας πόρος είναι ανοιχτός ή είναι φραγμένος από κυψελίδα. Στη συνέχεια θα σας υποβάλει σε ακουολογικό έλεγχο: θα φορέσετε ακουστικά, θα αρχίσετε να ακούτε διάφορους ήχους και θα εντοπίζετε ποιους από αυτούς ακούτε καλά και ποιους όχι. Μετά από την εξέταση, ο γιατρός θα είναι σε θέση να αξιολογήσει την ακοή σας και να σας πει αν χρειάζεται να φορέσετε ακουστικό βαρηκοΐας.
Τα υπερσύγχρονα ψηφιακά ακουστικά βαρηκοΐας είναι έξυπνα, εύχρηστα, αποτελεσματικά, ακόμη και αόρατα. Παρέχουν εξαιρετική ακουστική ικανότητα χωρίς σφυρίγματα και απεριόριστη δυνατότητα ρύθμισης με αποτέλεσμα την πλήρη απόλαυση ακοής ακόμη και στο πιο θορυβώδες περιβάλλον. Μπορούν ακόμη μέσω ήχο-κάλυψης να μετριάσουν κατά πολύ την ένταση ή και να εξαφανίσουν τα βουητά. Τα ακουστικά βοηθήματα, εκτός από αποκατάσταση της καθημερινής επικοινωνίας μπορούν να συνδεθούν με το τηλέφωνο, την τηλεόραση, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το ηχητικό σύστημα, έτσι ώστε να βελτιώνουν τη λήψη του ήχου από διάφορες πηγές.
Η εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας και στα δύο αυτιά μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ατόμου, άλλα και τις νοητικές του λειτουργίες. Περίπου 9 στους 10 χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας δηλώνουν βελτιωμένη ποιότητα ήχου κι επομένως βελτιωμένη ποιότητα ζωής.
Πώς να αντιμετωπίσετε την απώλεια ακοής
Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε αν νομίζετε ότι έχετε πρόβλημα ακοής είναι να αναζητήσετε επαγγελματικές συμβουλές. Ο ωτορινολαρυγγολόγος είναι σε θέση να διαγνώσει και να θεραπεύσει το πρόβλημα ακοής σας. Είναι αυτός που θα σας κατευθύνει, ανάλογα με το βαθμό και το είδος της βαρηκοΐας ώστε να γίνετε πάλι ένας απόλυτα λειτουργικός άνθρωπος στο κοινωνικό πλαίσιο που δραστηριοποιείστε.
Επιπλέον, σε ατομικό επίπεδο, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ακοής, θα πρέπει να:
- Ενημερώσετε τον κόσμο ότι έχετε πρόβλημα ακοής.
- Ζητήσετε από τους ανθρώπους να μιλήσουν πιο αργά και καθαρά. Επίσης, ζητήστε τους να μιλήσουν πιο δυνατά χωρίς να φωνάξουν.
- Δώσετε προσοχή σε ό, τι λέγεται και στις εκφράσεις ή τις χειρονομίες του προσώπου.
- Ενημερώσετε το άτομο που μιλάει αν δεν καταλαβαίνετε τι είπε.
- Ζητήσετε από το άτομο που μιλάει να αναδιατυπώσει μια πρόταση και προσπαθήστε ξανά.
Βρείτε μια καλή τοποθεσία για να ακούσετε. Τοποθετήστε τον εαυτό σας ανάμεσα στο ηχείο και τις πηγές θορύβου και αναζητήστε πιο ήσυχα μέρη για να μιλήσετε.
Ακοή και Ποιότητα ζωής
Στις μέρες μας, πολλοί επιστήμονες αναφέρουν ότι η απώλεια ακοής είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα υγείας, το οποίο συνδέεται με την ποιότητα ζωής. Ειδικά στους ηλικιωμένους, οι επιδράσεις της απώλειας ακοής στην ποιότητα ζωής τους είναι:
• Μειωμένη αυτοεκτίμηση και διαταραχές επικοινωνίας
• Δυσκολία στην επικοινωνία με οικογένεια και φίλους
• Άγχος, θυμός και νευρικότητα
• Απογοήτευση, μοναξιά και κατάθλιψη
• Απομόνωση και απόσυρση
• Πονοκεφάλους και αυξημένη αρτηριακή πίεση