* Η δερματολόγος-αφροδισιολόγος, Αμαλία Τσακίρη, εξηγεί τι είναι και πού οφείλεται η ακμή και παράλληλα, προτείνει αποτελεσματικές μεθόδους για τη θεραπεία της. Το Ιατρείο της κας Τσακίρη βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, Βούλγαρη 73. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310306620 και στην ιστοσελίδα www.tsakiriamalia.gr
Τι είναι η ακμή?
Η ακμή είναι χρόνια φλεγμονώδης νόσος της τριχοσμηγματογόνου μονάδας, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη σμηγματόρροια. Προσβάλλει κυρίως το πρόσωπο, το κορμό και σπάνια άλλες περιοχές του σώματος.
Πότε εμφανίζεται?
Εμφανίζεται συνήθως κατά την εφηβεία ( 10 -17 ετών στις γυναίκες και 14 - 19 στους άνδρες ) αλλά μπορεί να εμφανιστεί στην ηλικία των 25 ετών ή και αργότερα. Από ακμή πάσχει το 30-50% των εφήβων.
Που οφείλεται η ακμή?
Η ακμή είναι πολυπαραγοντική νόσος. Οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, ( η πλειοψηφία των ασθενών έχουν στο οικογενειακό τους ιστορικό κάποιο γονέα που έπασχε από σοβαρή μορφή ακμής ), σε ενδοκρινολογικούς παράγοντες ( οι γενετήσιες ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη παθογένειά της ) και σε βακτηρίδια ( Propionibacteriumacnes ).
Τι προκαλεί έξαρση ή υποτροπή της ακμής?
Έξαρση της ακμής προκαλούν το stress, η τριβή και η πίεση του δέρματος ιδίως με τα χέρια, οι κλιματολογικές συνθήκες ( φθινόπωρο και χειμώνας ) και τα ακατάλληλα καλλυντικά.
Υπάρχουν στάδια στην ακμή?
Η ακμή διακρίνεται στην ήπια, στη μέτρια και στη βαριά ακμή. Ανάλογα με το στάδιο χορηγείται και η αντίστοιχη θεραπεία.
Η ακμή διακρίνεται στις εξής μορφές: στην φαγεσωρική ακμή, στην βλατιδοφλυκταινώδη ακμή, στην οζώδη και στην οζοκυστική. Ειδικές μορφές είναι η ακμή της προκλημακτηρίου περιόδου, η τροπική ακμή, η κεραυνοβόλος ακμή, η θυλακίτιδα από Gram αρνητικούς κόκκους, η ακμή με οίδημα του προσώπου και η ακμή conglobata. Ουλές μπορεί να αφήσουν όλες οι μορφές της αλλά κυρίως η οζοκυστική και η conglobata.
Απαιτείται εργαστηριακός έλεγχος για την ακμή?
Οι γυναίκες που πάσχουν από ακμή θα πρέπει να υποβληθούν σε ορμονικό έλεγχο και υπερηχογράφημα γεννητικών οργάνων για τον αποκλεισμό του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.
Υπάρχει θεραπεία για την ακμή?
Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της νόσου και εξατομικεύεται για το κάθε ασθενή. Υπάρχει η τοπική θεραπεία και η συστηματική θεραπεία που στοχεύουν στη μείωση της σμηγματόρροιας. Η τοπική θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά, υπεροξείδιο του βενζολίου, τρετινοίνη, αδαπαλένη, ταζαροτένη. Η συστηματική θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά, κορτικοστεροειδή και ισοτρετινοίνη.
Η ακμή αφήνει ουλές? Υπάρχει θεραπεία των ουλών?
Ουλές μπορεί να αφήσουν όλες οι μορφές της ακμής αλλά κυρίως η οζοκυστική και η conglobata. Το 17% των ασθενών που πάσχει από ακμή εμφανίζουν ουλές.
Υπάρχουν 5 τύποι ουλών και ανάλογα με μορφή τους επιλέγουμε και τη θεραπεία. Η θεραπεία των ουλών στοχεύει στην αναδιαμόρφωση του κολλαγόνου είτε με τη διέγερση του ενδοθηλίου, είτε με θερμική διέγερση, γι’αυτό και καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης τους είναι ο συνδυασμός των θεραπειών.
Για τη θεραπεία των ουλών εφαρμόζω LaserFractional ( θερμική διέγερση ) σε συνδυασμό με χημικά peeling ( ελεγχόμενη καταστροφή ολόκληρης ή τμήματος της επιδερμίδας και/ή του χορίου ) και LaserND:YAG ( διέγερση του ενδοθηλίου ), με μεσοδιάστημα μεταξύ τους 15 – 30 ημέρες. Το Laser Fractional μπορεί να εφαρμοστεί στην ίδια συνεδρία με το χημικό peeling και να ακολουθήσει συνεδρία με LaserND:YAG μετά από 15-30 ημέρες. Σε ελαφρές περιπτώσεις ουλών εφαρμόζω peeling μικροκρυστάλλων 4-10 συνεδρίες συνολικά, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για προετοιμασία της επιδερμίδας πριν το χημικό peeling,αντί για lotion. Το peeling μικροκρυστάλλων προκαλούν ήπια απολέπιση συγκριτικά με τα χημικά peeling.
LASER FRACTIONAL
1)Τι ακριβώς είναι το συγκεκριμένο Laser και πως δρα?
Πρόκειται για μη επεμβατικό laser, που προκαλεί ελάχιστο τραυματισμό της επιδερμίδας και βασίζεται στη θερμική διέγερση των ινοβλαστών και παραγωγή κολλαγόνου. Προκαλεί μικροσκοπικές ζώνες θεραπείας με εξάχνωση ιστού, αφήνοντας τις ενδιάμεσες περιοχές υγιούς δέρματος ανέπαφες οι οποίες βοηθούν στην ανάπλαση.
2)Τι επιτυγχάνουμε με την εφαρμογή του Fractional?
Έχει ένδειξη στην ανάπλαση του προσώπου, στη φωτογήρανση, στις ουλές ακμής, στις ρυτίδες και στις δυσχρωμίες.
3)Κάθε πότε γίνονται οι συνεδρίες και σε πόσο χρονικό διάστημα θα έχουμε αποτελέσματα?
Οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται ανά 20-30 ημέρες και τα αποτελέσματα εμφανίζονται μετά από 1-2 μήνες.
4)Μπορεί να εφαρμοστεί στο πρόσωπο, στα βλέφαρα, στο λαιμό και σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος
Μπορεί να εφαρμοστεί στο πρόσωπο, στα βλέφαρα, στο λαιμό, στο ντεκολτέ, οπουδήποτε απαιτείται
5)Το συγκεκριμένο λέιζερ μπορούμε να το κάνουμε και μετά να γυρίσουμε στις καθημερινές μας συνήθειες ή προκαλεί ήπια ερυθρότητα?
Ο χρόνος ανάρρωσης είναι 7-10 ημέρες αλλά ο ασθενής επιστρέφει στις δραστηριότητες του αμέσως μετά τη συνεδρία εφαρμόζοντας make-up. Μετά τη συνεδρία εμφανίζεται ερύθημα, στο χρώμα του χαλκού, σαν το δέρμα να είναι ηλιοκαμένο.
6)Υπάρχουν περιορισμοί στην εφαρμογή του?
Πρέπει να εφαρμόζεται μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες, γιατί κατά το θέρος υπάρχει ο κίνδυνος δυσχρωμιών και εγκαυμάτων λόγω του ήλιου.
7) Τι θα πρέπει να προσέχουμε μετά τη συνεδρία?
Επιβάλλεται η χρήση αντιηλιακού ακόμα και το χειμώνα. Μέχρι το τέλος της ανάρρωσης εφαρμόζονται αναπλαστικές κρέμες και μετά μια ειδική lotion.
ΧΗΜΙΚΟ PEELING
Ο όρος χημικό peeling ή παράγων απολέπισης αναφέρεται σε χημική ουσία που προκαλεί ελεγχόμενη καταστροφή ολόκληρης ή τμήματος της επιδερμίδας και/ή του χορίου μετά από μία μόνο επάλειψη.
Ιστολογικές μελέτες έχουν δείξει αύξηση του πάχους της επιδερμίδας μετά από 60-90 ημέρες από τη θεραπεία με χημικό peeling. Η ιστολογική και κλινική εικόνα της επιδερμίδας πριν το peeling επανεμφανίζεται μετά από 2 χρόνια.
Τα peeling κατατάσσονται με βάση τη στοιβάδα του δέρματος που δρουν:
α) στα επιφανειακά peeling
β) στα μεσαίου βάθους peeling και
γ) στα βαθιά peeling
Ενδείξεις των χημικών peeling είναι:
1) η ανανέωση της επιδερμίδας
2) η φωτογήρανση
3) το χλόασμα
4) η ακμή
5) οι ουλές από ακμή
6) τα λιπαρά δέρματα με ανοικτούς πόρους
7) η ροδόχρους ακμή.
Η προετοιμασία του ασθενούς που θα υποβληθεί σε χημικό peeling πρέπει να γίνει 2-3 εβδομάδες πριν από τη θεραπεία. H προετοιμασία είναι απαραίτητη διότι έτσι μειώνεται ο χρόνος επούλωσης, ο κίνδυνος της υπερμελάχρωσης, επιτρέπεται η ομοιόμορφη επάλειψη της ουσίας και καθορίζεται πια ουσία είναι κατάλληλη για τον ασθενή. Κάθε προετοιμασία πρέπει να διακόπτεται 3-4 ημέρες πριν το peeling.
Η περίοδος μετά το peeling είναι παρόμοια για όλες της ουσίες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν κομπρέσες διαλύματος που περιέχουν οξικό οξύ για την ανακούφιση του καύσους τη πρώτη ημέρα. Ενυδατικές κρέμες, στεροειδή ή αντιβιοτικές κρέμες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τη κρίση του ιατρού. Ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει τη τοπική χρήση AHA και ισοτρετινοίνης για μία εβδομάδα. Τα αντιηλιακά είναι απαραίτητα για 1 μήνα τουλάχιστον μετά το peeling. Η απολέπιση ξεκινάει από τη περιστοματική περιοχή και τερματίζει στο μέτωπο και τη παρυφή του τριχωτού της κεφαλής. Ο ασθενής δε πρέπει να τρίψει, τραβήξει ή ξύσει τη περιοχή της απολέπισης γιατί έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος των παρενεργειών και ο χρόνος επούλωσης.
Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερωθούν για το ερύθημα, το ήπιο οίδημα και την παροδική υπερμελάχρωση που πολλές φορές συνοδεύεται με κνησμό και αίσθημα τάσης. Το peeling μπορεί να επαναληφθεί ανά 2-6 εβδομάδες.
Τα χημικά peeling βελτιώνουν τη ποιότητα και την εικόνα του ακνεικού δέρματος, συστήνεται η επανάληψή τους, αλλά πρέπει να γίνονται μόνο από εξειδικευμένους Δερματολόγους για το περιορισμό των παρενεργειών και για την επίτευξη του καλύτερου κοσμητικού αποτελέσματος.
LASER Nd:YAG
1)Τι ακριβώς είναι το συγκεκριμένο laser και πως δρα?
Πρόκειται για παλμικό laser που προκαλεί θερμική διέγερση των ινοβλαστών με αποτέλεσμα την παραγωγή και αναδόμηση του κολλαγόνου. Επίσης λόγω του μήκους κύματος 1064nm απορροφάται από τη μελανίνη με αποτέλεσμα να έχει ένδειξη στην αποτρίχωση και μάλιστα σε σκούρους φωτότυπους και μαυρισμένα από τον ήλιο δέρματα.
2)Τι επιτυγχάνουμε με την εφαρμογή του λέζερ?
Το laserNd:YAG έχει ένδειξη στην ανάπλαση της επιδερμίδας, στις ευρυαγγείες προσώπου και κάτω άκρων, στις ρυτίδες, σε διαφόρων τύπων αγγειακές βλάβες, στην ακμή, στην αποτρίχωση και στην ψευδοθηλακίτιδα του γενείου.
3)Κάθε πότε γίνονται οι συνεδρίες και σε πόσο χρονικό διάστημα θα έχουμε αποτελέσματα?
Οι συνεδρίες γίνονται ανά μήνα και τα αποτελέσματα εμφανίζονται μετά από 3-4 μήνες.
4)Μπορεί να εφαρμοστεί στο λαιμό ή στα χέρια ή στις ρυτίδες καπνιστού?
Μπορεί να εφαρμοστεί και στα χέρια και στο λαιμό αλλά και στα στις ρυτίδες καπνιστού με πολύ καλά αποτελέσματα
5)Το συγκεκριμένο λέιζερ μπορούμε να το κάνουμε και μετά να γυρίσουμε στις καθημερινές μας συνήθειες ή προκαλεί ήπια ερυθρότητα?
Προκαλεί ήπια ερυθρότητα αλλά ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες του αμέσως μετά τη συνεδρία
6)Υπάρχουν περιορισμοί στην εφαρμογή του?
Μπορεί να εφαρμοστεί όλη τη διάρκεια του έτους. Αντένδειξη αποτελεί η ενεργός ακμή, ο έρπης, η ανασοκαταστολή, η κύηση και οι δερματικές λοιμώξεις.
7) Τι θα πρέπει να προσέχουμε μετά τη συνεδρία?
Μετά από τη συνεδρία συστήνω τα ανάλογα καλλυντικά αλλά το απαραίτητο είναι το αντιηλιακό ακόμα και όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια.
PEELING ΜΙΚΡΟΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ
Το peeling μικροκρυστάλλων είναι ένα προηγμένο σύστημα δερμοαπόξεσης που επιτυγχάνει απολέπιση, καθαρισμό και ανανέωση της επιδερμίδας. Εκτοξεύει μικροκρυστάλλους στο δέρμα με ένα συνδυασμό πιέσεως και υποπιέσεως. Ανάλογα με τη ρύθμιση της έντασης υπάρχει η δυνατότητα πολλών επιλογών για κάθε εφαρμογή.
Ενδείκνυται σε:
Ακμή ή λιπαρό δέρμα με προδιάθεση ακμής
Ξηρή ή τραχιά ή θαμπή επιδερμίδα
Δυσχρωμία
Λεπτές ρυτίδες
Ραγάδες
Προετοιμασία της επιδερμίδας για χημικό peeling
Μείωση της χαλαρότητας του δέρματος
Ο ασθενής κατά την εφαρμογή του δεν εμφανίζει πόνο, ερυθρότητα ή άλλο ερεθισμό και μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητές του. Οι θεραπείες βοηθούν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιδερμίδα, την εμφάνιση νέων κυττάρων και η επιδερμίδα γίνεται απαλότερη, νεότερη και πιο λαμπερή.
Ανάλογα με την κατάσταση του δέρματος χρειάζονται 4 έως 10 συνεδρίες με μεσοδιάστημα μεταξύ τους 7 έως 15 ημερών.
Το peeling μικροκρυστάλλων σε συνδυασμό με τα κατάλληλα για κάθε τύπο δέρματος δερμοκαλλυντικά, προκαλεί απαλότητα στην επιδερμίδα, καθάρισμα των πόρων, απολέπιση των νεκρών κυττάρων, ανανέωση κυττάρων, ισορροπία του δέρματος, βελτίωση της κυκλοφορίας, αύξηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης.
Συμπερασματικά, οι ασθενείς με ακμή θα πρέπει να απευθύνονται σε Δερματολόγο και να γνωρίζουν ότι η ακμή είναι μία χρόνια νόσος, η θεραπεία της απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα ( από 2 μήνες έως 1 έτος ) και κυρίως ότι για τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος απαιτείται καλή υγιεινή και πρόληψη.